HTML

ReWalk - exoskeleton mozgássérülteknek

2008.08.29. 12:01 RTR

Ez lesz az első bejegyzés, mert mi más lehetne a robotika leghasznosabb szerepe az életben, mint a beteg emberek megsegítése.

A ReWalk egy izraeli fejlesztés, amit jelenleg a tel-avivi Sheba Medical Centerben tesztelnek. Az eszköz segítségével mozgásképtelen lábakkal is lehetővé válik a járás (bottal), valamint a leülés és felállás.

Az eszköz megálmodója Amit Goffer, az izraeli Argo Medical Technologies vezére, aki maga is mozgássérült az 1997-ben ért balesete óta. Ő maga azonban nem tudja használni találmányát, mert karjai is mozgásképtelenek. Karokra viszont szükség van a ReWalk viseléséhez, hiszen a motorizált lábak irányítása a karon elhelyezett távvezérlővel történik.

Az exoskeleton széleskörű elterjedése még várat magára, $20,000-os árát ugyanis kevesen tudják megfizetni.

A ReWalk hivatalos weboldala: http://www.argomedtec.com/
A ReWalk működés közben, videón.

Természetesen nem a ReWalk az egyetlen exoskeleton a világon, számos egyéb fejlesztés létezik, legismertebb talán a HAL és a BLEEX, de tudtommal ezek elsősorban erőnövelő eszközök, nem feltétlenül mozgáskorlátozottak számára készülnek.

Szólj hozzá!

Címkék: exoskeleton rewalk

A bejegyzés trackback címe:

https://robo.blog.hu/api/trackback/id/tr5639275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása